Rhapis Excelsa (Stokpalm)

De Rhapis palm staat in Nederland beter bekend als de Bamboepalm of Stokpalm. Rolt ook net even wat lekkerder over de tong. Verder is deze palm vooral geliefd omdat hij van alle kamerplanten het beste schaduwrijke plekken verdraagt. Veel water heeft hij ook niet nodig, dus een ideale partner voor de mensen met wat minder groene vingers onder ons.

  • Heeft veel water nodig
  • Plek in de schaduw
  • Verpotten eens in de drie jaar
  • Niet giftig
  • Voeding om de week (zomer)

Over de Rhapis

Oorsprong

In het wild kwam deze plant voor in de regio Zuid-Oost Azië en China. Het is ook niet voor niets dat hij de bijnaam Bamboepalm heeft gekregen. De geruchten gaan dat deze palm tegenwoordig niet meer in het wild is te vinden. Helaas komt dat deels omdat de Rhapis zo populair is geworden als kamerplant. Gelukkig wordt er door kwekers zorgvuldig voor gezorgd dat het ras niet zal uitsterven en wij nog lang kunnen genieten van deze prachtige palm.

Giftig

De Rhapis palm is niet giftig en compleet veilig voor mens en dier.

Luchtzuivering

Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken.

Jouw Rhapis verzorgen

Water geven

Doordat de Bamboepalm veel op donkere plekken staat verbruikt hij ook niet heel veel water. Zet je de Rhapis op een lichtere plek dan zal hij wel een stuk dorstiger worden, dus let hier goed op. Houd verder als regel simpelweg aan dat de grond altijd licht vochtig moet zijn. Laat het nooit helemaal uitdrogen want dan gaat deze palm er heel snel lelijk uitzien. In de meeste gevallen zal 1 keer per week water geven voldoende zijn.

Licht & standplaats

De Rhapis palm is erom bekend dat hij het niet erg vindt om in de schaduw te staan. Ook wel eens fijn, een plant die niet zo nodig in het zonnetje hoeft worden gezet. Dit betekent natuurlijk niet dat je de Bamboepalm helemaal in het donker kunt zetten, hij heeft nog wel wat zonlicht nodig om te kunnen groeien. Maximaal vijf meter van een raam op het oosten of westen en zeven meter van een raam op het zuiden zijn goede afstanden om aan te houden.

Voeding

Je kunt de Rhapis in de zomer wel om de twee weken wat extra plantenvoeding geven. Hierdoor wordt hij wat sterker en zal beter gaan groeien. Gebruik gewoon de standaard plantenvoeding. In de winter kan je beter geen extra voeding geven want dan zit de plant toch in zijn 'winterslaap'. Extra kunstmest kan 'm dan alleen maar beschadigen.

Verpotten

De wortels van de Rhapis palm groeien niet zo heel snel, en wat dat betreft is de naam Bamboepalm dan ook niet erg toepasselijk. Dit heeft wel als bijkomend voordeel dat je deze kamerplant niet zo vaak in een grotere pot hoeft te zetten. Vaak is het eens in de vier tot vijf jaar nodig. Je ziet het vanzelf doordat de wortels uit de pot gaan groeien. Als je dan toch gaat verpotten uiteindelijk, doe dit dan in de lente als het even kan. De Bamboepalm zit dan in zijn groeifase en kan dus een stuk makkelijker weer beschadigingen repareren en wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Snoeien en bloemen

Zoals bij alle palmen is het onvermijdelijk dat er onderin de plant bruine of gele bladeren ontstaan. Dit is simpelweg onderdeel van een natuurlijk proces waarin de Rhapis zijn oude bladeren afstoot om nieuwe bladeren bovenin de plant te kunnen groeien. Je kan deze oude bladeren gerust weghalen door ze zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen.

Hulp bij je Rhapis

Ziektes

Worden de bladeren van je Bamboepalm lichter of zelfs geel? Dat komt doordat de plant op een (te) lichte plaats staat. Bij het geel worden van de bladeren kan je de plant het beste naar een donkerder plekje verplaatsen. Lage luchtvochtigheid kan hier ook een oorzaak van zijn, dus let goed op met planten die dicht bij de verwarming staan in de winter. De Rhapis palm is niet gevoelig voor specifieke ziektes, maar controleer zo nu en dan wel op spint of luis. Ook deze kleine vrienden kunnen gele of bruine bladeren veroorzaken bij je geliefde palm, dus zorg dat je er op tijd bij bent.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer