Kentia (Howea Forsteriana) palm

De Kentia, ook wel bekend als Howea Forsteriana, is één van de sterkere palmsoorten. Van oorsprong komt deze kamerplant van een eiland ten oosten van Australië. Nee, dan hebben we het niet over Nieuw-Zeeland, maar over het met parelwitte stranden bedekte Lord Howe eiland. Je ziet de Kentia palm redelijk veel op kantoor en in woonkamers, omdat deze binnenplant simpelweg best makkelijk te verzorgen is.

  • Heeft gemiddeld water nodig
  • Plek in de schaduw
  • Niet giftig
  • Verpotten eens in de twee jaar
  • Voeding eens in de maand (zomer)

Over de Kentia

Oorsprong

De Kentia of Howea palm heeft niet alleen een tof uiterlijk, maar ook nog eens een achtergrondverhaal wat de moeite is om te vertellen. Zoals eerder genoemd komt deze palm alleen voor op het Lord Howe eiland, ten oosten van Australië. Op dit tropisch paradijs met parelwitte stranden en een azuurblauwe zee is deze plant in de 18e eeuw ontdekt. Tot op de dag van vandaag komen alle Kentia's nog steeds hiervandaan, als klein zaadje. Jouw prachtige palm heeft dus al aardig wat gereisd voordat hij in jouw huiskamer terecht is gekomen. Nog een leuk feitje: de plant wordt ook wel Hollywood palm genoemd, omdat de Howea zo vaak te zien is in films. Oppassen voor sterallures dus. P.S. Het eiland is zo klein dat het niet eens op de kaart is te zien, dus hebben we maar een grote groene stip gezet op de plek waar het eiland ligt.

Giftig

De Kentia (Howea) palm is niet giftig voor mens of dier.

inspiratie

Jouw Kentia verzorgen

Water geven

De waterbehoeftes van een Kentia of Howea zijn dan ook niet al te groot. Het is belangrijk om de grond continu vochtig te houden, aangezien ze dit ook gewend zijn in hun natuurlijke omgeving, maar niet zo nat dat er een laagje water onderin de pot staat. Controleer dit dan ook zo nu en dan. In de praktijk betekent dit dat je in de zomer zo eens in de week water wilt geven en in de winter eens in de twee weken. Steek je vinger een paar keer per week in de grond in de eerste maand dat je de plant hebt, zo krijg je een goed gevoel voor het waterverbruik van de Kentia.

Licht & standplaats

De Kentia staat op het Lord Howe eiland altijd onder het bladerdak van grotere bomen. Daardoor is hij gewend geraakt aan weinig zonlicht. Zet deze kamerplant dan ook niet in het directe zonlicht. Een lichte plek vindt hij wel fijn, maar het is ook een prima plant om op een redelijk donker plekje te zetten. Qua temperatuur is de Howea ook niet de moeilijkste, zo lang het maar tussen de 10 °C en 35 °C ligt. De optimale temperatuur is wel tussen de 20 °C en 25 °C. In de zomer kan je 'm zelf gerust buiten zetten, zolang het maar niet onmiddellijk in het directe zonlicht is.

Voeding

Gedurende de zomer groeit de Kentiapalm het meeste en stelt hij wat extra voeding dan ook best wel op prijs. Ga uit van ongeveer eens in de twee weken, waarbij standaard plantenvoeding prima is. In de wintermaanden is het belangrijk om juist geen voeding te geven. De plant zit dan namelijk in zijn 'winterslaap' en kan die extra voeding niet kwijt. Dit kan zelfs schadelijke gevolgen hebben voor je plant.

Verpotten

De Kentia palm heeft redelijk kleine wortels die ook niet zo heel veel groeien. Daarom hoef je 'm niet zo heel vaak in een grotere pot te zetten, eens in de vier jaar is vaak genoeg. Wat je wel kunt doen is de bovenlaag van de grond elk jaar verversen. Neem de bovenste 5-10 cm grond en vervang dat door nieuwe grond waar weer verse voedingsstoffen in zitten. Ga je de plant uiteindelijk toch verpotten? Probeer dit dan in de lente te doen, wanneer de palm genoeg energie heeft om eventuele beschadigingen aan de wortels snel te repareren.

Snoeien en bloemen

Het is helaas onvermijdelijk bij de Kentia (Howea) palm dat er onderin de plant bruine bladeren komen. Dit zijn simpelweg oude blaadjes die de plant afstoot, zodat hij de energie kan gebruiken om bovenin nieuwe bladeren te maken. Je kunt ze gewoon afknippen bij de stam, let er wel op dat je de stam zelf niet beschadigd.

Hulp bij je Kentia

Ziektes

De Kentia palm is niet erg vatbaar voor de gewone plantziektes. Krijgt je plant toch gele bladeren? Dit kan komen door ofwel teveel ofwel te weinig water te geven. Als je namelijk teveel water geeft dan slaan de wortels van de Kentia dicht, waardoor ze helemaal geen water meer opnemen. Controleer bij gele bladeren dus even of de grond onderin de pot kletsnat is of juist kurkdroog en pas je watergift hierop aan. De plant vind het wel erg fijn om twee keer per jaar onder een lauwe douche gezet te worden, zodat al zijn bladeren weer helemaal schoon zijn.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer