facebook-script De kunst van het verpotten - Plantsome

De kunst van het ompotten.

Een plant ompotten wordt vaak gezien als een vervelend karweitje, of wordt zelfs helemaal vergeten bij de verzorging van een plant. Toch heeft het van tijd tot tijd ompotten van een plant veel voordelen

  1. De plant heeft meer ruimte om te groeien, en zal dit dan ook gaan doen
  2. Verse potgrond zorgt voor nieuwe voeding voor de plant, wat ook de groei stimuleert
  3. Het ompotten in een grotere pot betekent dat je meer water kunt geven in één keer
  4. Het voorkomt de verstikking van wortels
  5. Oude potgrond is vatbaar voor ziektes

Het ompotten, of verpotten zoals het ook wel wordt genoemd, van een plant komt vaak voor in twee gevallen. Als eerste bij de aankoop van een plant, dan heeft deze nog de kweekpot en je wilt de plant in een mooie sierpot zetten. Het tweede scenario is als je de plant al geruime tijd hebt en je de plant in een grotere pot wil zetten zodat hij kan groeien en nieuwe voedingstoffen krijgt. 

Ompotten bij aanschaf nieuwe plant

Bij ons kun je de plant met of zonder sierpot bestellen. Maar het kan natuurlijk ook dat je zelf al een sierpot hebt. In alle gevallen sta je voor de keus om de plant met of zonder kweekpot in de sierpot te zetten. Bij planten die je met een sierpot van Plantsome bestelt wordt de plant afgeleverd met kweekpot in de sierpot. Hier is het dus niet echt nodig om de plant om te potten, je kunt de plant direct neerzetten op zijn plek. In andere gevallen kan het zijn dat de kweekpot niet mooi staat in de sierpot, of de sierpot is een stuk groter dan de kweekpot. In dat geval moet je de plant ompotten. Hierbij heb je een aantal opties.

Ompotten in een sierpot met watergat

Sommige potten hebben een gat onderin waardoor water weg kan lopen als er teveel water wordt gegeven. Dit is handig, aangezien anders dit overbodige water onderin de pot blijft staan, wat ervoor kan zorgen dat de wortels gaan rotten. Om ervoor te zorgen dat je vloer niet kletsnat wordt is het wel nodig om een schotel te zetten onder deze potten, iets wat niet iedereen even mooi vind. 

Ompotten naar een sierpot zonder watergat

Bij potten zonder watergat onderin heb je wat meer mogelijkheden in stylen en vormen. Dit soort potten worden vaak ook als moderner beschouwt, echter heeft het dus wel als nadeel dat de wortels van de plant kunnen gaan rotten. Een tussenoplossing is het gebruiken van een laag speciaal grind, genaamd vulcastrat. De plant zet je dan bovenop deze laag, zodat de wortels boven een eventueel overschot aan water staan. 

Ompotten van oudere plant

Planten die je al een tijdje hebt vinden het ook fijn als elke 1 tot 2 jaar in een grotere pot worden gezet met vers grond. Als de wortels boven de grond uitkomen of onderuit de pot dan is het hoog tijd om te verpotten naar een grotere pot. Ook als een plant ziek is geweest kan het goed zijn om de potgrond te vervangen zodat alle ziektes die in de oude grond zaten weg zijn. Het ligt aan de groeisnelheid van een plant hoe snel deze omgepot moet worden. Kijk voor meer informatie bij de specifieke plantensoort op de verzorgingspagina. 

Tips voor het ompotten

  • Verpot een plant het liefst niet in de winter. Mocht je dit wel willen doen omdat je bijvoorbeeld een plant hebt gekocht in de winter, probeer dan geen wortels te beschadigen. 
  • Beste tijd om te verpotten is in het voorjaar. Dan heeft de plant genoeg tijd om te groeien in zijn nieuwe pot. 
  • 95% van alle planten heeft voldoende aan normale potgrond die je in alle tuincentra kunt krijgen.
  • Zorg dat de kluit van de plant zo'n 1-2cm onder de bovenrand van de sierpot blijft. 
... ...