zieke-plant

Is mijn plant ziek?

Net zoals mensen kunnen planten helaas ook gewoon ziektes oplopen. Het is belangrijk dat hier wel aandacht aan wordt besteed, want veel plantziektes kunnen een plant laten afsterven als het niet wordt tegengewerkt. Controleer daarom regelmatig je plant op ziektes, een goede manier is door de onderkant van het blad zo nu en dan te controleren. Zitten hier zwarte of witte plekjes op die er voorheen niet zaten, dan is het zeer waarschijnlijk dat je plant een ziekte heeft opgelopen. Kiek hieronder voor een overzicht van de meest voorkomende plantziektes inclusief hoe je het behandelt.

blog-image

Wolluis

Wolluis is een vervelende plaag die op zo'n beetje elke kamerplant voor kan komen. De naam heeft de wolluis te danken aan de witte, wolachtige afscheiding die de vrouwtjes produceren. Hier zijn zo ook gelijk aan te herkennen in de plant, zie je witte, wollige bolletjes of stipjes dan is dat vaak een teken van wolluis. Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden. 

Schade aan de plant

Net als andere luissoorten bijt de wolluis zich een weg door het blad heen naar de aderen van een plant. Hier voedt hij zich met voedingstoffen, wat ervoor zorgt dat bladeren geel of bruin worden en uiteindelijk afsterven. Ook scheidt de wolluis honingdauw af, een plakkerig spul waarin zich schimmels kunnen vormen die schadelijk zijn voor de plant. Zit zorgt voor een soort aanslag met witte plakkerige puntjes. Het komt niet vaak voor dat een plant een infectie van wolluis niet overleeft, dit gebeurt enkel bij een zeer groot aantal wolluizen.

Behandeling

Er zijn een paar trucjes om te proberen de wolluis weg te krijgen. Als eerste kan je proberen de luis met water weg te spuiten. Ze zijn relatief groot en je kunt dus gemakkelijk controleren of je alle luizen weg hebt gehaald. Zorg er wel voor dat je na een paar dagen de plant controleert om te kijken of er geen nieuwe eitjes zijn uitgekomen. Een andere manier is de wolluis aanstippen met een watje doordrenkt in alcohol (bv spiritus). Dit moet wel elke dag gebeuren totdat de plaag is verdwenen. Als dit allemaal niet werkt zijn chemische bestrijdingsmiddelen de enige optie. 

Oorzaak

De wolluis heeft niet een specifieke voorkeur voor een leefomgeving. Er is dan ook niet een specifieke oorzaak voor de infectie van wolluis. 

Voorkomen

Wolluis komt vaak mee met tochtstromen.  Zorg er dus voor dat je plant niet op de tocht staat. Verder kan je alleen zo nu en dan de plant controleren op wolluis. 

Behandeling Wolluis
blog-image

Witte Vlieg

De witte vlieg is één van de weinige insectenziektes die goed te zien is met het blote oog. Nadat ze zich verpopt hebben als larve veranderen ze in kleine witte vliegjes van zo'n 1mm - 3mm groot. Deze witte vliegjes zitten voornamelijk aan de bovenkant van de plant, op de jonge bladeren. Als er een grote hoeveelheid witte vliegjes aanwezig zijn op de plant zul je een witte wolk zien opstijgen van de plant als je eraan schudt!  Mede daarom is de witte vlieg een goed herkenbare ziekte. 
Behandeling Witte Vlieg
blog-image

Trips

Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee. Ze zijn zo gevreesd omdat deze insecten vleugels hebben, en zich dus razendsnel kunnen verspreiden naar andere planten. Nu is dat in een huiskamer iets minder gevaarlijk dan een kas waar duizenden planten staan, maar toch is het belangrijk dat een trips infectie zo snel mogelijk wordt bestreden. En laten we nu hieronder gedetailleerd hebben opgeschreven hoe dit in zijn werk gaat!

Schade aan de plant

De trips prikt in het blad op zoek naar voedingstoffen. Deze prikken laten grijze plekken achter op het blad. Aangezien grijze plekken niet vaak voorkomen op een plant zijn de grijze puntjes een goede manier om trips te herkennen op een plant. Ook kunnen de trips je plant infecteren met een virus. Dit is het meest gevaarlijke aan de trips, aangezien een virus ervoor kan zorgen dat de plant sterft. 

Behandeling

Tripsen zijn heel lastig te bestrijden, door de jaren heen is de trips immuun geworden voor veel bestrijdingsmiddelen. En omdat ze kunnen vliegen is het heel lastig om de gehele kolonie te pakken te krijgen. Vaak wordt bij een infectie van trips dan ook gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Een middeltje wat je nog tegen trips kunt proberen is een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10ml spiritus of methanol. Hiermee besproei je dan de plant een aantal keer per week totdat de plaag weg is. 

Oorzaak

De trips houdt van warmere temperaturen en lage luchtvochtigheid. Gedurende de winter als het te koud is gaan ze zo'n 8cm onder de grond zitten in de pot van de plant. In de lente komen ze dan weer tevoorschijn om zich weer voort te gaan planten. 

Voorkomen

Het is redelijk lastig om trips te voorkomen, vooral omdat dit insect kan vliegen! Let daarom goed op of je grijze plekken op je plant ziet, des te eerder je een infectie kunt bestrijden des te beter. 

Zie je geen grijze vlekjes op de bladeren, maar bijvoorbeeld witte bolletjes of stippen? Bekijk deze pagina eens waarop we de verschillende mogelijke ziektes op een rijtje hebben gezet. 

Behandeling Trips
blog-image

Spint

Spint behoort officieel niet tot de insecten, maar is een verre neef van de spin. Als je met een microscoop de spint bekijkt zie je dan ook kleine spinnetjes rondlopen. Dit is dan ook gelijk het lastige aan spint, je kunt ze met het blote oog lastig zien. Soms zou je het kunnen zien als hele kleine witte, gele of bruine stipjes/bolletjes. Het zijn vaak de beschadigingen aan de plant die erop wijzen dat er een spint op de plant aanwezig is. Deze ziekte is gelukkig wel goed te bestrijden en er zijn meerdere dingen die je er tegen kunt doen.

Schade aan de plant

Zoals gezegd, de spint is voornamelijk te herkennen aan de schade die ze veroorzaken aan een plant. Spint zit vaak onderop het blad, waar het gaatjes prikt om zo de voedingsstoffen van planten te kunnen absorberen. Dit veroorzaakt aan de bovenkant van het blad bruine puntjes. Na verloop van tijd zal het blad geel worden en van de plant vallen door gebrek aan voeding. Het is onwaarschijnlijk dat een plant in zijn geheel sterft door een infectie van spint. Alleen bij een uitzonderlijke grote spint kolonie kan de plant het begeven. Wel laat de spint, net zoals de grotere spinnen, vaak een spoor van webben achter. Dit is niet direct schadelijk voor de plant het maakt de plant er natuurlijk niet mooier op. 

    

Behandeling

Het behandelen van spint kan lastig zijn. Is de spintplaag nog niet heel groot op de plant, haal dan de geïnfecteerde bladeren weg en let er hierbij op dat je niet de gezonde bladeren infecteert. Ook kan het helpen om de planten te besproeien met koud water. Een huis, tuin en keuken oplossing is het toevoegen van 2% handzeep en 1% spiritus aan het watermengsel en hiermee de plant te besproeien. De spint kan zich extreem snel voortplanten, het is dan ook heel belangrijk dat niet alleen de volwassen beestjes worden bestreden, maar ook de eitjes. Besproei en controleer de plant dan ook een aantal keren per week tot de ziekte weg is. Werkt dit allemaal niet, kijk dan naar een biologisch bestrijdingsmiddel. 

Oorzaak

Spint geeft de voorkeur aan een warme en droge omgeving, waarin ze beter kunnen voortplanten. Oude potgrond is een goede plek om een nest te maken voor de spint, evenals planten die wat minder gezond zijn en dus minder weerstand kunnen bieden. Spint komt op dezelfde manier het huis binnen als de meeste andere ziektes; via tocht, kleding of huisdieren. 

Voorkomen

Een hoge luchtvochtigheid en niet al te hoge temperatuur zijn twee dingen die het minder aantrekkelijk maken voor de spint om zich op je plant te vestigen. Zo nu en dan je plant met water besproeien is dus geen slecht idee. Ook de potgrond eens in de paar maanden vervangen of de plant verpotten kan helpen in het voorkomen van spint. 

Behandeling Spint
blog-image

Schildluis

Naast de bladluis en de dopluis is de schildluis ook een veel voorkomende luizenplaag bij planten. Ondanks de familiebanden is de schildluis toch net weer anders dan de bladluis en dopluis. Zo heeft de schildluis wel een schild om zich heen, niet al te verrassend gezien de naam, maar dit schild zit in tegenstelling tot de dopluis niet vast aan het lichaam van de luis. Je kunt het schild optillen en daaronder vind je dan de luis zelf. Door dit schild zijn de luizen net als de dopluizen redelijk lastig te bestrijden.

Schade aan de plant

Ook de schildluis richt zich net als de andere luissoorten op de voedingsstoffen van de plant. Door zich een weg te graven naar de aderen van de plant kan de schildluis deze voedingsstoffen opzuigen. Je kunt je voorstellen dat de plant hier niet erg blij mee is, de voedingstoffen heeft de plant zelf hard nodig. Een infectie van schildluizen kan er dus voor zorgen dat bladeren geel worden en afvallen. Als de schildluizen niet bestreden wordt kan je plant uiteindelijk zelfs afsterven door gebrek aan voeding!

Behandeling

Een voordeel van de schildluis is dat hij niet beweegt. Zodra de luis het harde schild om zich heen heeft gebouwd blijft hij zitten op dezelfde plek, vaak onderop het blad. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn vaak niet heel effectief door het stevige schild van de luis. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om van dit beestje af te komen. Is je plant niet al te groot, dan kan je hem simpelweg 15-20 minuten onderdompelen in water. Hierdoor verdrinken de schuldluizen en heb je in één keer de gehele plaag te pakken. Een andere manier is om een watje te doordrenken met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens alle schildluizen met de alcohol in te wrijven. Na 10-20 seconden kan je de schildluizen gemakkelijk van het blad afhalen. Werkt dit allemaal niet, pak dan de plantenspuit en meng 20ml keukenolie, 1 eetlepel afwasmiddel en 250ml water. Schudt dit goed door elkaar en voeg nog eens 2 liter water toe. Na nogmaals te schudden spuit je hiermee de schildluis elke week in tot de plaag weg is. 

Oorzaak

Schildluis geeft de voorkeur aan planten met een houtachtige stam en planten die wat ouder zijn of minder vitaal. Zorg er dus voor dat je plant sterk en gezond is om het risico te verlagen. Verder geeft een te droge lucht in de kamer ook een verhoogd risico. De schildluis komt vaak een huishouden binnen door mee te liften op kleding of huisdieren. Ook heeft een plant die op de tocht staat meer kans om geïnfecteerd te raken met schildluis. 

Voorkomen

Je plant regelmatig controleren op de aanwezigheid van schildluis en ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de kamer niet te laag wordt zijn eigenlijk de enige dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je plant geïnfecteerd raakt. 

Behandeling Schildluis
blog-image

Dopluis

De dopluis is familie van de bladluis, maar zijn deze plakkerige beestjes een stuk moeilijker te bestrijden. Dopluis kan eruit zien als wollige witte stipjes en wordt daardoor ook wel wollige dopluis genoemd. Omdat de dopluis een schild om zich heen heeft is hij redelijk goed beschermd tegen allerlei bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er wel een aantal trucjes om alsnog van de dopluis af te komen. 

Schade aan de plant

Net als de bladluis is de dopluis uit op de voedingsstoffen van de plant. Door zich een weg te bijten naar de aderen van de plant kan de dopluis de voedingstoffen opslurpen. Hierdoor blijft er logischerwijs te weinig voeding over voor de plant zelf, waardoor bladeren geel worden en afvallen. De plant kan dit wel een tijdje volhouden, maar het is wel belangrijk dat een infectie met dopluis niet te lang vrij spel krijgt. Uiteindelijk zullen er te veel dopluizen op de plant komen waardoor deze afsterft. 

Behandeling

Veel bestrijdingsmiddelen hebben geen effect op de dopluis door zijn beschermende schild. Desondanks zijn er een aantal methodes voor bestrijding die in de meeste gevallen een einde maken aan de dopluisinfectie. Is je plant niet al te groot, dan kan je hem simpelweg 15-20 minuten onderdompelen in water. Hierdoor verdrinken de dopluizen en kan je in één keer de hele plaag verwijderen. Een ander handig huismiddel is alcohol. Wat je moet doen: je doordrenkt een watje met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens wrijf je alle dopluizen met de alcohol in. Na 10-20 seconden kan je de puntjes gemakkelijk van het blad afhalen. Werkt dit allemaal niet, pak dan de plantenspuit en meng 20ml keukenolie, 1 eetlepel afwasmiddel en 250ml water. Schud dit goed door elkaar en voeg nog eens 2 liter water toe. Na nogmaals te schudden spuit je hiermee de dopluis elke week in tot de plaag weg is. 

Oorzaak

Ook de dopluis is net als de bladluis moeilijk te voorkomen. Het verplaatst zich door met mensen of huisdieren mee te liften, of via andere planten. Ook kan een plant die op de tocht staat geïnfecteerd worden met dopluis. 

Voorkomen

Doordat dopluis moeilijk is te voorkomen is het belangrijk dat je de plant zo nu en dan controleert op dopluis (en andere ziektes). Dopluizen zitten vaak onderop het blad en zien eruit als bruine bolletjes/stippen/vlekken. 

Behandeling Dopluis
blog-image

Bladluis

De bladluis is een redelijk veel voorkomende ziekte bij planten. Gelukkig is het een ziekte die relatief makkelijk is om te bestrijden, mede omdat de bladluizen met het blote oog vaak goed te zien zijn. Mocht je dan ook bladluis hebben aangetroffen op je plant, ga niet meteen op zoek naar een nieuw exemplaar; grote kans dat je plant nog jaren mee kan. 

Schade aan de plant

Het grootste gevaar van bladluizen voor planten zijn de virussen die ze kunnen overdragen. De bladluis bijt zich een weg naar de aderen van een plant, waar de voedingstoffen zich bevinden. Net als bij een wond is het infectiegevaar een stuk groter als deze aderen openliggen. Daarnaast laten bladluizen honingdauw achter op de bladeren van een plant, waar schimmel in kan groeien. Over het algemeen zorgt bladluis niet direct voor het afsterven van de plant, echter als er niets aan de situatie gedaan wordt zal de plant uiteindelijk sterven door een gebrek aan voeding. Wel kunnen al snel bladeren geel worden en zelfs afvallen. 

Behandeling

Naast chemische middelen zijn er ook een aantal andere methoden die je kunt gebruiken om bladluis te bestrijden. Probeer allereerst geïnfecteerde bladeren af te knippen van de plant, om zo verdere verspreiding te voorkomen. Het afspuiten van de plant met een krachtige straal water kan ook een groot deel van het bladluis verwijderen. Gebruik hiervoor koud water, dit vinden de luizen niet prettig. Geef de plant ook niet teveel water of extra voeding, dit zorgt ervoor dat een plant meer voedingstoffen krijgt en dit trekt bladluizen aan. Een laatste tip is het vullen van de plantenspuit met afwasmiddel en dit op de bladluizen spuiten. Herhaal dit elke paar dagen om helemaal van de bladluis af te komen. 

Oorzaak

De bladluis verspreidt zich door tussen andere planten te vliegen of springen, door zichzelf mee te laten voeren op de tocht of door mee te liften op kleding van mensen. Bladluis komt dus in principe van buiten het huis, behalve als andere planten in het huis al besmet zijn. Het komt dan ook niet door slechte verzorging. 

Voorkomen

Het is redelijk lastig om bladluis te voorkomen, aangezien het gemakkelijk van buitenshuis mee naar binnen genomen kan worden. Zorg ervoor dat je planten die geïnfecteerd zijn ver van andere planten houd en laat planten niet op de tocht staan. Controleer de plant ook regelmatig op eventuele ziektes zodat het snel bestreden kan worden. 

Behandeling Bladluis
... ...