Hibiscus

De Hibiscus is lang ondergewaardeerd geweest, maar heeft de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. Inmiddels zie je deze plant met haar spectaculaire bloemen in veel tuinen en huiskamers terug. Want de Hibiscus familie bestaat uit soorten die over de hele wereld voorkomen en waarvan sommige het prima buiten doen in ons kikkerlandje. Hier focussen we ons echter op de kamerplant variant Hibiscus Rosa-Sinensis, ook wel de Chinese Roos genoemd. 

Haal er zelf eentje in huis!

  • Zeer veel
  • Elk jaar
  • Veel zonlicht
  • Niet giftig
  • Wekelijks (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • De Hibiscus familie bestaat uit ongeveer 200 soorten en komt voor over de hele wereld. De kamerplant variant is de Hibiscus Rosa-Sinensis, en deze komt oorspronkelijk uit landen in Zuidoost Azië zoals Maleisië en China. Hier kan de plant wel 4 meter hoog worden en worden ze vaak buiten gebruikt als grote hagen. De bloem van deze Hibiscus is de nationale bloem van Maleisië en zie je dan ook vaak terug op brief- en muntgeld. De vijf bloemblaadjes van de bloem staan symbool voor de vijf 'Nationale Principes' van Maleisië. Een plantje met een verhaal dus.  
  • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

  • De Hibiscus heeft geen giftige eigenschappen. Zoals bij de meeste sierplanten is het desondanks niet aan te raden om de planten op te eten aangezien ze hier niet voor zijn gekweekt. In bepaalde culturen wordt de bloem wel in salades gebruikt, en deze is dan ook eetbaar. 
  • De Hibiscus is een dorstige plant en heeft dan ook veel water nodig, zeker in de bloeiperiode van april tot oktober. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en check dit ook regelmatig (eens in de twee dagen). Een Hibiscus zonder water verliest heel snel bloemen en gaat slap hangen. Echter zorg er wel voor dat het water weg kan lopen, of dat niet teveel water geeft in het geval je een dichte pot hebt. Teveel water kan er namelijk ook voor zorgen dat de bloemen afsterven. Water op kamertemperatuur is het beste.
  • Ze de Hibiscus op een plek met veel licht. Het liefst niet heel de dag in direct zonlicht, maar ze stelt een ochtendzonnetje zeer op prijs. Als het buiten warmer is dan 15 °C kan de Hibiscus ook op je terras of balkon gezet worden. Overwinteren doet ze wel liever binnen. Een tip: verplaats of draai de Hibiscus niet meer nadat deze eenmaal staat. De bloemen draaien zich automatisch naar het zonlicht toe en de plant verplaatsen kan alleen maar schade veroorzaken. 
  • In de bloeiperiode tussen april en oktober heeft de Hibiscus veel energie nodig om die enorme bloemen te laten groeien. Het is dan ook zeker aan te raden om je Hibiscus elke twee weken wat extra plantenvoeding te geven. De standaard plantenvoeding die je in veel winkels kunt krijgen voldoet hier prima. 
  • Zoals meerdere potplanten moet ook de Hibiscus eens in het jaar in een grotere pot geplaatst worden. Neem een pot die een stuk ruimer is dan de vorige zodat de plant genoeg ruimte heeft om door te groeien. Bij het overpotten is het aan te raden om de wortels op een paar plekken licht te beschadigen, hier schrikt de plant van waardoor de wortels sneller gaan groeien. Bij de Hibiscus is het ook een optie om je kamerplant buiten in de tuin te poten. Met een beetje geluk groeit de plant dan uit tot een prachtige struik waar elk jaar schitterende bloemen aan groeien. 
  • Het snoeien van de Hibiscus is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Het zorgt er namelijk voor dat de plant niet teveel energie kwijt is aan het in leven houden van onnodig veel takken en bladeren. Snoei de plant dan ook elk jaar in januari of februari. Dit doe je door de langste takken ongeveer op de helft af te snijden. De Hibiscus groeit dan snel weer takken terug waar nieuwe bloemen aankomen. Tijdens de bloeiperiode is het ook belangrijk dat oude bloemen regelmatig weggehaald worden. Daar kunnen dan nieuwe bloemen voor in de plaats komen. Je kunt de oude bloemen gewoon van de plant trekken. 
  • Een Hibiscus is niet heel gevoelig voor ziektes. Alleen als de Hibiscus op een plek staat met veel tocht kan de plant bladluizen oplopen. Kijk in dat geval even op de pagina over bladluizen hoe je deze kunt bestrijden. 

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...