Omdat onze buitenbuddies een iets andere gebruiksaanwijzing hebben dan onze binnenplanten, praten wij je in deze blog bij over hoe dit precies zit. Hoeveel water hebben ze bijvoorbeeld nodig en na hoeveel weken kan je de eerste vruchten bij een fruitboom verwachten? Moet je je plant binnen zetten tijdens de winter en hoeveel invloed hebben de weersomstandigheden? Lees het hier!
Verzorging Fitte Fruitbazen
Water geven
Het is bij de Fitte Fruitbazen de bedoeling dat je de grond half-nat houdt. Er zit namelijk wat turf in de pot, wat erg lastig nat te krijgen is als de potgrond compleet droog is. Daarnaast is het in de zomer slim om de plant 's ochtends of 's avonds water te geven, dan wordt dit beter opgenomen.
Oogsten
Sta jij te popelen om 's ochtends jouw verse smoothiebowl met chiazaad en zelf gekweekt fruit te eten? Dan is het wel fijn om te weten wanneer wanneer je het fruit kan gaan oogsten. Stel dat jij in april één van deze amigo's aanschaft, dan kan jij tussen augustus en oktober genieten van die heerlijke smoothiebowl! In de winter houden deze groene vriendinnen een winterslaap, waarna ze in het voorjaar weer beginnen met bloeien en het hele proces opnieuw begint.
Winter
Stel; we krijgen een mega slechte zomer, hoe gaan deze Fitte Fruitbazen hier mee om? Gelukkig hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Planten gaan niet snel dood. Mochten de weersomstandigheden nou echt volledig ruk zijn, dan zullen deze bladmatties er in het ergste geval geen zin in hebben om nieuwe vruchten te produceren. Dan moet je helaas even geduld hebben. Mocht het nou ook ontzettend gaan vriezen, raden wij het aan om je amigo's binnen te zetten. De takken kunnen namelijk sterven door de kou. Mocht dit nou per ongeluk wel gebeuren, ook geen ramp. Je amigo zal waarschijnlijk gewoon weer opknappen en jou in het voorjaar weer blij maken met nieuwe takken. Mochten er nou echt takken bij zitten die er niet zo lekker uitzien, deze kan je er altijd afhalen.
Standplaats
Onze bazen zijn gek op de zon, naast het doen van hun workouts, liggen ze het liefst de hele dag te chillen in de zon. Mocht je een plekje voor ze hebben waarbij ze half schaduw hebben, ook geen probleem. Houdt er dan wel rekening mee dat het oogsten van deze amigo's misschien iets langer duurt.
Bekijk hier de Fitte Fruitbazen
Verzorging Malus Redlove & Malus Domestica Jonagold
Water geven
Onze appelbomen Marie en Isaac houden er niet zo van als ze een natte ondergrond hebben. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de groei van hun appels. Houdt de potgrond dus in de gaten en geef water met mate.
Oogsten
Deze appelbomen beginnen met bloeien in het voorjaar. Mocht je Marie of Isaac nou nu aanschaffen, zullen ze jou in het voorjaar (licht) roze bloemetjes geven. Later dit jaar kan je genieten van de smakelijke appels die je tot laat september/oktober kan oogsten.
Als de wintermaanden voor de deur staan is het handig om te kijken of het nodig is om te snoeien. Verdiep je hier in en verwijder zieke en dode takken. Dit zal de bladgroei in het voorjaar bevorderen! Ga deze amigo's trouwens niet snoeien als het vriest, dan kunnen ze beschadigd raken.
Standplaats
Beide appelbomen prefereren een lekker plekje in de zon, hierdoor zullen de appels ook veel sneller groeien. Een plekje met wat minder zon is ook geen probleem, het kan dan wel wat langer duren voordat jij jouw appeltjes kan oogsten. Verder staan deze appelbomen er om bekend dat ze wel een stootje kunnen hebben en een klein beetje wind wel kunnen verdragen.
Bekijk hier de Malus Redlove en de Domestica Jonagold.
Verzorging Buitenbazen
Een groot voordeel van onze Buitenbazen is dat ze bijna allemaal winterhard zijn. Dit betekent dat de bladeren van deze groene vrienden kunnen afsterven in de winter, maar zolang het niet onder de -10 graden wordt, zullen de wortels goed blijven. Wil je ze in de winter graag extra goed beschermen? Knip dan de dode bladeren af, deze groeien in het voorjaar als een malle weer terug. Daarnaast kan je de stam beschermen met iets van stro of hooi. Zo zitten je amigo's er 's winters warm bij en zorgt dit ervoor dat ze zich sneller herstellen in het voorjaar. Onze Olijfboom Dotan heeft het trouwens wel wat eerder fris dan zijn groene vrienden. Mocht het toch gaan vriezen, geef hem dan tijdens de winter een lekker plekje binnen. Hieronder lees je meer over de verzorging van deze amigo's.
Bekijk hier de Buitenbazen
Musa Basjoo (Bananenplant) - Alex
Water geven / voeding
De Basjoo is een hongerig baasje. In de maanden van april tot en met juli wordt hij dan ook graag 1 keer in de twee weken verwend met wat organische of vloeibare mest. In deze maanden vindt Alex het ook fijn als je hem af en toe effe een flink bakkie water geeft, in de zomer zeker elke dag. Het belangrijkste hierbij is dat je in de gaten blijft houden dat je de grond van Alex niet laat uitdrogen. In de winter is Alex een stuk minder actief. Omdat er dan minder water verdampt via de bladeren, hoef je hem minder water te geven, ongeveer twee keer per week is ruim voldoende.
Standplaats
Alex is gek op de zon, probeer hier een mooi plekje voor hem te vinden en hij groeit als een malle. Uiteindelijk kan deze plant uitgroeien tot een groene gigant van maximaal 2 meter lang en 70 centimeter breed. Alex vindt het fijn om een plekje uit de wind te krijgen. In de wind is ook geen ramp maar hierdoor kan hij wel scheuren krijgen in zijn bladeren.
Bekijk hier de Musa Basjoo
Chamaerops - Gloria
Water geven / Voeding
Als Gloria buiten staat, kan je haar in de zomermaanden het beste eens per 5 dagen water geven. In de winter kan je dit verminderen naar eens in de 10 dagen. Zet je Gloria liever binnen neer? Dan vindt zij iets minder water ook prima. Houd de potgrond dan goed in de gaten en geef haar wat extra water als de potgrond te droog wordt. Een hapje te eten slaat Gloria ook niet af. Aangezien zij officieel een palm is, doe je haar een groot plezier met palmenvoeding of gewoon algemene plantenvoeding. Geef haar alleen plantenvoeding in het voorjaar en de zomer, in de winter houdt deze dame haar winterslaap.
Standplaats
Gloria kan dus zowel binnen als buiten staan. Belangrijk is wel dat deze dame erg van zonlicht houdt en je dus ook een plekje vindt waar zij dit minstens 5 uur per dag krijgt.
Bekijk hier de Chamaerops
Fargesia - Melman
Water geven / Voeding
Melman vindt het fijn om tijdens de warme zomerdagen lekker veel te drinken. Tja, wie niet?! Geef Melman dagelijks wat water en houdt de potgrond goed in de gaten, deze mag niet te droog worden. Als onze bamboe te weinig water krijgt, heeft hij de neiging om te verkleuren of om zijn bladeren op te rollen. Het oprollen van bamboe voorkomt verdamping en is dus een echte overlevingsstrategie van Melman! De Fargesia kun je het beste in het voorjaar een klein beetje plantenvoeding geven. In het najaar kun je dit beter niet meer doen omdat hij dan al druk bezig is om zich voor te bereiden op zijn winterslaap.
Standplaats
Melman is echt super makkelijk, hij vindt een plekje in de halfschaduw tot schaduw dikke prima. Een groot voordeel aan deze bamboe boom, is dat ie in tegenstelling tot zijn bamboe familie, niet woekert. Hij houdt alles netjes binnen de perken.
Bekijk hier de Fargesia Bamboe
Olea Olijfboom - Dotan
Water geven / voeding
Ook Dotan is een dorstig baasje. Hij houdt ervan om altijd in een licht vochtige grond te staan. Dit houdt in dat je hem in de zomer 2 tot 3 keer per week even een slokkie moet geven. Let er echt op dat de grond niet opdroogt! Als de potgrond van Dotan opdroogt, vormt zich in de pot een dikke laag klei dat geen water meer opneemt. Een overload aan water is natuurlijk ook niet best. Een olijfboom kan hierdoor snel last krijgen van wortelrot. Wil je zeker weten dat je niet teveel geeft, check dan af en toe zelf even of hij al toe is aan een nieuwe gietbeurt. Dit kun je gemakkelijk doen door even je vinger goed diep in de potgrond te steken. Dotan is geen hongerige plant, hij kan prima zonder plantenvoeding. Mocht je hem toch een hapje willen geven, doe dit dan in het groeiseizoen, tussen maart en september.
Standplaats
Omdat Dotan oorspronkelijk uit Spanje komt, houdt hij wel van een lekker zonnetje. Probeer hem dit dan ook zoveel mogelijk te geven. Je zou Dotan ook binnen kunnen zetten, zet hem dan bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden. Mocht je hem buiten neerzetten, let er dan wel op dat hij niet zo heel lekker gaat op onze wintermaanden. Laat hem dan tijdelijk binnen bivakkeren, in ieder geval tot de temperatuur weer boven de -5 uitkomen.
Bekijk hier de Olea Olijfboom
Met deze tips zorg jij voor een fris en fruitige toekomst voor jou en je amigo's. Ben je op zoek naar een nieuwe amigo? Zoek via de Plantzoeker of de Kamerplanten pagina naar de ideale match. Zoek je meer inspiratie voor de perfecte Urban Jungle? Volg ons dan op Facebook en Instagram!