Stekken: Hoe stek je een Monstera plant?

Stekken: Hoe stek je een Monstera plant?

Wilt u een stekkie, een stekkie, een stekkie, wilt u een stekkie van de fuchsia... eh Monstera! Jaaa die zuster Klivia wist waar ze het over had, stekjes zijn de bom! Naast dat het de meest cheap-ass manier is om aan nieuwe amigo's te komen, is het ook nog extra vet om zelf je eigen plantfamilie te creëren en ben je dan pas een ECHTE plantmom/dad. Omdat het per groene vriend nogal kan verschillen hoe 'ie zich voortplant, leggen wij per plant uit hoe jij dit het beste kan aanpakken. Deze week: de Monstera Deliciosa

Monstera Deliciosa

 

Jij hebt die gatenplant van jou eens effe goed bekeken en bent tot de conclusie gekomen dat het hoog tijd is dat Alfredo aan het nageslacht gaat werken. Misschien neemt deze amigo langzaamaan je woonkamer over met zijn bladeren of wil je gewoon graag een stekje om zo je Urban Jungle uit te breiden. Lucky you, een Monstera stekken is redelijk eenvoudig! 

Wat heb je allemaal nodig?

  • Een Alfredo die helemaal ready is om plantdad te worden, bij voorkeur een met luchtwortels
  •  Een scherp mes/schaar die goed schoon is
Afhankelijk of je het stekje in water of aarde zet:
  • Een (doorzichtig) glas met lauw water
  • Kleine teeltpot en sierpot
  •  (Stekjes) potgrond

Luchtwortels

Voordat we starten met 'de daad' is het handig om wat meer te weten over luchtwortels. Alfredo is namelijk een vreemde plant in de bijt. Waar de meeste amigo's hun wortels onderaan hun stengel hebben zitten, groeien ze bij Alfredo ook aan de rest van de stengel. Deze luchtwortels zien er misschien wat anders uit dan de reguliere wortels van jouw andere planten, maar de luchtwortels zijn te herkennen aan de kleine, bruine knopjes die kunnen uitgroeien tot kneiters lange slierten. 

Niet iedere Monstera heeft meteen luchtwortels, wij raden je aan om te wachten met stekken totdat jouw Alfredo deze wél heeft. Zonder luchtwortels kan je de Monstera wel stekken, alleen lukt dit vaker niet dan wel. Gelukkig ontwikkelen bijna alle Monstera's op den duur luchtwortels en is een knobbeltje van een luchtwortel al genoeg om aan de slag te gaan met stekken!  

Zoektocht naar de geschikte stengel 

Deze eerste stap is super easy: je gaat op zoek naar een geschikte stengel die je wilt gaan stekken. Kies een stengel uit die slechts uit één blad bestaat, hierdoor kan jouw stekje zich beter focussen op nieuwe bladeren in plaats van het onderhoud van de bestaande bladeren. Met meerdere bladeren is de kans ook groter dat je stekje uitdroogt, een Monstera verdampt namelijk water via haar bladeren. Zoals hierboven te lezen is, is het ook belangrijk dat je een stengel kiest die een luchtwortel bevat. Uit de luchtwortel ontstaan uiteindelijk nieuwe wortels waarmee je de Monstera kan verpotten.

Als je trots bent op je gekozen stengel, pak dan een schone schaar of mes zodat bacteriën geen kans maken bij jouw amigo. Snijd vervolgens 5 centimeter onder de luchtwortel de stengel schuin af. Hierdoor heb je meer kans op wortelgroei. Nadat je de stengel hebt afgesneden, kan je hem in water of aarde zetten. 

Stekje in het water zetten 

Zorg ervoor dat je een glas pakt waarin er genoeg ruimte is voor de toekomstige wortels van Alfredo. We willen niet dat ze vast komen te zitten! Om Alfredo goed in de gaten te houden (ha), raden wij je aan om hem in een doorzichtig glas te zetten. Alfredo houdt trouwens niet zo van koude voeten, zorg er dan ook voor dat het water lauw is in plaats van koud. Stekjes hebben een hekel aan kou! Zorg er wel voor dat je dit water elke week ververst, wel zo fris. Tenslotte is het belangrijk dat het blad niet in het water hangt, dan gaat hij schimmelen. 

Nu komt het zwaarste gedeelte; geduld hebben! Na een paar weken of misschien zelfs maanden ontstaan er wortels. Leg Alfredo vooral niet teveel druk op. Deze groene vriend doet alles op z'n tijd. Als de nieuwe wortels minstens 5 centimeter lang zijn, kan je Alfredo overzetten op potgrond. Tip: zet Alfredo in een teeltpot en daarna pas in een sierpot. Wij doen dit met al onze planten zodat een teveel aan water makkelijk weg kan en de wortels niet gaan rotten dankzij overtollig water.

Zorg er wel voor dat de aarde goed vochtig is. Alfredo komt tenslotte net uit een glas water en is veel water gewend. Op den duur kan je Alfredo wat minder water geven, als hij wat meer gewend is aan zijn nieuwe huis. Druk, wanneer je Alfredo net in de pot hebt geplaatst, de grond goed aan zodat er geen lucht meer rond de wortels zit. Uit de lucht kunnen deze wortels namelijk geen water halen! 

Stekjes in aarde zetten 

Je kan er ook voor kiezen om je nieuwe stekjes gelijk na het afknippen in de grond te zetten. Voordeel hiervan is dat je nieuwe groene vriend zo niet hoeft te wennen aan het water en het jezelf ook wat moeite bespaard. Een nadeel van deze manier is dat je niet kan zien of Alfredo lekker gaat met het ontwikkelen van zijn nieuwe wortels. Als je voor deze methode kiest is het belangrijk dat je een geschikte pot vindt en dat deze vooral niet te groot moet zijn. Vul deze pot vervolgens met (stekjes) potgrond en zorg ervoor dat de luchtwortel onder de grond zit en dat je de grond goed aangeduwd hebt zodat er geen lucht meer rond de wortels zit. 

Verzorging stekjes 

Stekjes zijn eigenlijk net kleuters. Ze zijn erg gevoelig en je moet goed op ze letten want voor je het weet gaat er iets fout. Wij raden je aan om ze op een plekje te zetten, waar genoeg daglicht is en ze niet in direct zonlicht staan. Zoals eerder gezegd hebben Monstera stekjes een hekel aan kou. Probeer er voor te zorgen dat het nooit kouder dan 15 graden wordt op de plek waar de stekjes staan. Is dat een uitdaging in jouw huis? Je zou eventueel zelf een mini kas kunnen creëren door een plastic zakje over je stekje heen te trekken. Zorg er dan wel voor dat je deze af en toe even lucht, anders ontstaat er schimmel. Geen plastic zakjes in huis? No worries, ga er desnoods gezellig naast liggen. ;) Succes!

Met bovenstaande stappen moet het jou zeker lukken om die plantenfamilie van jou uit te breiden. Eerst maar eens een goede amigo aanschaffen? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!

 

 

Verder lezen

    ... ...