Hoe stek je een Calathea?

Hoe stek je een Calathea?

Calathea wie? Best een bijzondere naam, maar dat verdient deze plantensoort dan ook! Met haar prachtige kleuren en bijzondere bladtekeningen zijn Calathea’s echte eyecatchers in het interieur. Wordt het niet eens tijd om jouw vriend voort te planten? Stekken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Leuk dat stekken, maar wat heb je daar allemaal voor nodig?

Een Calathea Orbifolia a.k.a. Isabella, een Calathea Zebrina a.k.a. Olivia, een Calathea Rufibarba a.k.a. Julia of een andere topper uit onze gezellige Calatheacollectie! 

  • Klein stekpotje 
  • Stekgrond 
  • Ennuh een portie geduld.. 

Parents to be
Voordat je begint met stekken is het goed om te kijken of jouw amigo hier überhaupt wel klaar voor is. Dit kun je bij zo’n rakker uit de Calathea familie  gelukkig redelijk snel achterhalen. Deze toppers produceren namelijk vanzelf nieuwe plantenbaby’s; kleine kopietjes van de moederplant. Dat doen ze als volgt: Calathea’s creëren nieuwe stengels onder de grond. Na een tijdje komen deze stengels boven de grond uit (echte krachtpatsers dus). Deze nieuwe stengels zijn ideaal om gestekt te worden. Dus, zitten er nieuwe stengels in jouw pot? Dan is jouw plant een echte mommy or daddy to be! 

Perfect timing
Naast dat jouw Calathea zelf ready moet zijn, is het aan te raden om deze te stekken in het late voorjaar of de vroege zomer. De reden hiervoor is dat deze hippe kamerplant dan de meeste hoeveelheid energie heeft. Ja, energie zal hij nodig hebben om uit te groeien tot een grote, sterke topper. Je wilt natuurlijk wel dat de moederplant én het stekje dit proces overleven.  Je wilt ze tenslotte vermenigvuldigen.. In de herfst of winter kun je de plant daarom het beste met rust laten.



In ieder potje past een stekje
Dan wordt het tijd om de jouw mini-amigo te verpotten. Kies hiervoor een pot waar hij/zij het komende jaar mee vooruit kan. Je wilt jouw amigo de ruimte geven. Verhuizen is geen hobby van de Calathea, omdat dit hem heel veel energie kost. En zeg nou zelf; dit bespaart jou ook een hoop energie. Zet deze energie anders in door bijvoorbeeld nieuwe aanwinsten aan je plantenfamilie toe te voegen of je in te lezen over de verzorging van de vriendjes die je gaat stekken. 

Succes gegarandeerd 
Tot slot nog enkele tips die het succes van het stekken van je Calathea gaan vergroten. De Calathea is namelijk niet de makkelijkste plant en het is belangrijk om ook na het stekken veel liefde en aandacht aan deze vriendjes te geven. 

  • Calathea’s houden van natte voetjes. Doordat je ze stekt in het late voorjaar of de vroege zomer, is het belangrijk om de grond van het stekje vochtig te houden. Twee keer per week een klein beetje water geven gaat hij heel erg leuk vinden ;) 
  • De Calathea houdt van een plek in de (half)schaduw. Geen echte zonaanbidder dus! 
  • Wel houdt de Calathea van een warme ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Vermijd plekken waar deze vrienden direct bij een verwarming staan. De lucht is hier veel te droog. Een badkamer is voor deze topper dé place to be!

Met bovenstaande stappen moet het jou zeker lukken om die plantenfamilie van jou uit te breiden. Eerst maar eens een goede amigo aanschaffen? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!

 

Meer lezen? Check deze artikelen eens:
Zo stek je een bananenplant in 5 stappen
- Stekken: hoe stek je een pannekoekenplant
- Een Monstera stekken? Zo dus!

Fotocredits
Headerfoto: Ceyda Çiftci, via Unsplash
Foto 1: Severin Candrian, via Unsplash
Foto 2: Nina Pintar, via Pexels

Verder lezen

    ... ...