De Sint is weer het land uit en heel Nederland stormt naar de tuincentra en bouwmarkten om maar de eerste te zijn die een prachtige kerstboom heeft staan. Wat tradities al niet kunnen doen. Dus je hebt een prachtige boom uitgezocht, je mooiste ballen uit de kast gehaald en je bent helemaal klaar voor kerst. "Maar wacht eens", denk je dan, "is een kerstboom ook niet gewoon een levende plant? En heeft hij dan geen verzorging nodig?" Helemaal juist! En wij zouden Plantsome niet zijn als we je hierbij geen hulp zouden bieden. Dus hieronder hebben we alle tips op een rijtje gezet om jouw groene kerstvriend ook echt groen te houden. Happy holidays!
Algemene tips
- Laat de kerstboom een dagje in de garage of op een beschut plekje staan om te acclimatiseren voordat je 'm naar binnen brengt. Het is een gevoelig boompje die niet van heftige veranderingen houdt!
- Moet ik mijn kerstboom water geven? Geef 'm tijdens het acclimatiseren flink wat water, een paar liter minstens.
- Zet de kerstboom minstens 2 meter van de verwarming vandaan, anders krijgt jouw groene kerstvriend het erg warm en vallen zijn naalden uit.
- Om dezelfde reden mag hij niet naast een deur staan die vaak open gaat. Tocht brengt ook plotselinge temperatuurverschillen met zich mee waar jouw boom niet van houdt.
- Het beste is een lichte plek waar geen direct zonlicht komt. Het felle zonlicht zorgt er namelijk voor dat de naalden sneller uitvallen.
Foto: NuHier
Kerstbomen met kluit
Een kerstboom met een kluit of in een pot gaat een stuk langer mee dan zijn afgezaagde broeders. Mits je 'm goed verzorgt hoef je niet bang te zijn dat deze kerstbomen er al voor de kerst slapjes bijhangen. Je kan 'm zelfs weer in de tuin planten na de kerst zodat je er volgend jaar weer plezier van hebt! Hij is dan wel iets duurder, maar de investering is het vaak meer dan waard. Let wel op de volgende tips bij het verzorgen:
- Geef een kerstboom met kluit tijdens het acclimatiseren minstens een paar liter water, het zijn dorstige jongens en ze hebben genoeg nodig om de verandering van omgeving door te komen. Dus moet een kerstboom water hebben? Jazeker! Soms verbruiken ze wel 4-6 liter op de eerste dag!
- Ook na het acclimatiseren heeft jouw kerstboom behoefte aan zo'n halve liter water per dag.
- Let er op dat de kluit licht vochtig is, maar niet kletsnat. Dit vinden de wortels niet zo fijn. Een goede kluit is net zo zwaar als de rest van de boom, dus je kunt bij aanschaf even de boom vastpakken boven de kluit en horizontaal draaien. Als hij dan goed in balans ligt heb je een goede kluit.
Foto: ANP
Kerstbomen zonder kluit
In Nederland komen deze kerstbomen het meeste voor. De Nordmannen die wij graag in onze huiskamers neerzetten hebben namelijk een wortelstructuur die het erg lastig maakt om de boom in zijn geheel uit te graven, waardoor gekozen wordt voor het afzagen. Deze bomen zijn daardoor wel iets goedkoper, maar gaan ook maximaal twee tot drie weken mee. Om zijn levensduur zo lang mogelijk te maken kan je deze tips volgen:
- Zaag bij aanschaf eerst drie centimeter van de stam af aan de onderkant (soms wordt dit voor je gedaan). Hierdoor kan de kerstboom makkelijker vocht opnemen.
- Laat ook deze boom acclimatiseren en zorg dat hij in een ruime bak met water staat. Hij zal zich flink volzuigen de eerste dagen wanneer hij aan zijn warmere omgeving went.
- Als hij eenmaal binnen staat wil hij continue in een laag water staan met zijn stam. Zet de kerstboom bij voorkeur in een speciaal ontworpen voetstuk, hier zit ook een waterreservoir in waar de boom meestal zo'n twee dagen mee kan doen.
Bovenstaande tips helpen om de kerst nog een stukje groener te maken! Probeer als het even kan een kerstboompje te nemen met kluit en plant 'm in jouw tuin. Het kost namelijk zo'n 8 jaar om een kerstboom op te kweken en de afgezaagde varianten staan vervolgens maximaal een maand in onze huiskamers voordat ze weggegooid worden. Door jouw boom te hergebruiken gaan we duurzamer om met onze bomen en heb jij een heerlijke kerst!