Kamerplanten stekken doe je zo

Kamerplanten stekken doe je zo

Waar wij mensen toch echt elkaar nodig hebben om te zorgen voor het nageslacht, doet die amigo van jou dat helemaal zelf. Nou ja, en met een klein beetje hulp van jou. Het kan zijn dat jouw amigo steeds meer baby's krijgt en dat het tijd wordt dat zij het nest verlaten. Jij wil toch ook niet heel je leven blijven hangen bij je ouders thuis? Precies. Daarnaast leer je zo meteen hoe je een plantje from scratch moet opvoeden. Als je hierna nog geen plantmom/dad skills hebt, weten wij het ook niet meer. In deze blog leggen wij je in 3 basic stappen uit hoe jij je groene vriend het beste kunt stekken en hoe je dit stekje het beste kunt verzorgen. Succes!

Stap 1. Verdiep je in de plant die je wilt stekken 

We vallen maar gelijk met de plant in huis: niet alle planten kun je op de zelfde manier stekken. Voordat je aan de slag gaat, is het dus belangrijk om te weten welke plant jij gaat stekken en hoe je dit moet doen. 

De meest bekende categorieën hierbij zijn:

Planten met stam zoals de Ficus, Yucca of Dracaena

Je kunt er bij bovenstaande planten voor kiezen om de vertakkingen, die meestal uit de hoofdtak/stam groeien, af te knippen aan het begin van de steel. Heeft jouw amigo geen vertakkingen? Dan kun je, als de stam niet te dik is, er ook voor kiezen om een stuk van de bovenkant af te knippen. Zorg er dan voor dat je een stuk afknipt dat tussen de 10 en 20 centimeter is. Afhankelijk van de dikte van de stam, kun je hier het beste een snoeischaar gebruiken. Deze stengels kun je vervolgens in potgrond zetten. Het lijkt misschien wat heftig om jouw amigo een koppie kleiner te maken maar no worries, hij groeit vanzelf weer verder! 

Planten met luchtwortels zoals de Monstera en de Scindapsus Pictus:

Sommige amigos hebben luchtwortels. Met deze wortels halen ze voedingsstoffen en water op uit de lucht en zijn vaak te vinden aan de stengels van planten. Als jij een plant met luchtwortels wil stekken kun je het beste een stengel afknippen, net onder de luchtwortel. De lengte van de luchtwortel maakt niet veel uit, zelfs een heel klein stukje luchtwortel is genoeg om je stekje te laten groeien. 

Vetplantjes zoals de Peperomia 

Veel vetplantjes kun je stekken door een blad van de stam te halen en deze voorzichtig in de aarde te steken. Je moet hier wel wat geduld mee hebben, doordat het blad van de moederplant is gehaald, heeft deze baby amigo als het ware een wondje opgelopen. Voordat je hem in de aarde zet, heeft hij tijd nodig om een korstje te laten groeien zodat hij minder vatbaar is voor verrotting. Laat je baby amigo daarom het liefst eerst een week op keukenpapier liggen voordat je hem een nieuw huis geeft.

Planten waarbij je voorzichtig de wortels afsnijd zoals de Pannenkoekplant

Ontstaan er naast je amigo allemaal babyplantjes in de potgrond? Deze kun je met zoveel mogelijk wortel afsnijden en zo in water of potgrond zetten. Doe wel voorzichtig met het wegsnijden. Probeer eerst te voelen in de potgrond hoever de wortel gaat en trek vervolgens voorzichtig aan de babyplant zodat 'ie wat losser komt. Pak vervolgens een mesje en snijd hem zo diep mogelijk af.

Het kan zijn dat de plant die jij wilt stekken hier niet tussen staat. Wij adviseren je om eerst goed te kijken onder welke categorie jouw amigo valt, voordat je aan de slag gaat.

Stap 2. Verzamel het juiste materiaal 

Nu je weet welke behandeling je groene vriend nodig heeft, wordt het tijd dat je de juiste materialen verzamelt. Het belangrijkste is dat je een (snoei) schaar hebt die goed schoon is. Als deze niet schoon genoeg is, kan hij namelijk bacteriën meegeven aan jouw plantjes. Geloof ons, dat wil je niet.

Je kunt er voor kiezen om je nieuwe stekje in water te plaatsen of hem in potgrond te zetten. Als je je stekje gelijk in de grond plaatst, zorg er dan voor dat je een geschikte pot vindt die niet te groot is, anders kan hij er in verzuipen. Zorg er verder ook voor dat je geschikte potgrond in huis hebt.

Ga je je plantje in water zetten? Zorg er dan voor dat de water op kamertemperatuur is. 

Stap 3. Plaats je stekje in water of potgrond en geef hem de juiste verzorging

Denk goed na of je je stekje in water of potgrond stopt. Het voordeel van water is dat je goed in de gaten kan houden hoe de wortels van jouw stekje zich ontwikkelen. Maar helaas is niet elk stekje is hier geschikt voor.

Bladeren van vetplantjes kun je bijvoorbeeld het beste meteen in potgrond steken omdat ze in het water zullen beschimmelen. Deze plantjes zijn sowieso iets lastiger te vermeerderen, ze hebben vaak nog geen wortels en daardoor nemen ze moeilijk water op.

Tip hiervoor: met een plastic zakje of iets anders over de plant heen, creëer jij je eigen plantenkas. Deze hoeft niet 100% luchtdicht te zijn, elk extra beetje vocht is welkom! 

Mocht je je stekje op water zetten, zorg er dan voor dat alleen het onderste deel in het water zit en zet je baby op een licht plekje, uit direct zonlicht. Zorg er verder voor dat je het water elke week even vervangt, wel zo fris. 

Als de wortels zich goed ontwikkeld hebben in het water, kun je hem in de grond gaan zetten. Voor de meeste planten is 5 tot 10 centimeter wortel genoeg. Bij de wat grotere planten, zoals bijvoorbeeld de wortels van een Strelitzia, kun je beter wachten tot de wortels iets langer zijn. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je plant in het water te laten staan, ziet er ook super tof uit! Houdt dan wel in gedachten dat je amigo niet meer zoveel groeit. 

 

Houdt goed in gedachten dat dit een basis uitleg is voor het stekken van jouw amigo. Doe voordat je aan de slag gaat altijd goed onderzoek naar de soort plant! Nog extra vragen? Je kunt ons altijd een berichtje sturen. Op zoek naar een nieuwe amigo? Zoek via de Plantzoeker of de Kamerplanten pagina naar de ideale match. Zoek je meer inspiratie voor de perfecte Urban Jungle? Volg ons dan op Facebook en Instagram! De foto´s in deze blog zijn van Bahnaesa.

Verder lezen

    ... ...