Inmiddels weten we allemaal wel dat een plant water, voeding en zonlicht nodig heeft. Ja, toch? Of niet dan? Het lijkt zó simpel. Maar hoe komt het dan dat je favoriete groene amigo dan toch ineens meer bruin dan groen oogt? Je hebt 'm toch gewoon water gegeven? Of hoe kan het, dat je ineens kleine witte monsters spot op de bladeren van je groene vriend.. ongedierte, wat doe je eraan? De hoeveelheid water, de temperatuur van het water, het voorkomen van ongedierte, de hoeveelheid voeding, licht en verpotten worden allemaal tot in detail uitgelegd in deze blog. Ja, eindelijk! Dit wilde je altijd al weten over de verzorging van je groene vriend..
Zon, schaduw, halfschaduw?
Ook dit kennen we, half in de schaduw, vol in de zon, helemaal in de schaduw. Lijkt ook heel logisch, maar voor alle twijfelaars onder ons hebben we deze termen even tot in detaaaíl op een rijtje gezet. Pak je meetlat er maar bij want hier komen de feitjes waar je stiekem al heel lang op zat te wachten:
Half schaduw
Half schaduw, wat betekent dit exact? Hoe dicht of ver van het raam moet je groene amigo komen te staan? Gemiddeld betekent halfschaduw dat je groene amigo 2 á 3 meter bij het raam vandaan staat. Op deze manier heeft je groene vriend zo'n 3 tot 5 zon uren op een dag en staat hij de rest van de dag heerlijk in de schaduw.
In de zon
Dit spreekt voor zich toch? Maar wat is nou écht de perfecte locatie voor je groene vriend om volledig in de zon te staan? Dat zullen we je eens even vertellen! Een plek voor het raam (tot 2 meter afstand) op het zuiden, westen of oosten is de perfecte standplaats voor jou groene amigo.
In de schaduw
Je zou het misschien niet denken, maar het is bij dit advies niet noodzakelijk om je groene amigo volledig in de schaduw te zetten. Zo'n 3 meter van het raam staat je groene vriend perfect. Hoe verder van het raam, hoe lager de lichtintensiteit.
Drup drup drup drup..
Misschien heb je 'm al eens voorbij zien komen op onze Facebook , Gerrit de Gieter doet niets liever dan het sproeien en vloeien van H2O over je groene vriend. Je groene vriend kan niet zonder H2O, om te voorkomen dat hij zich ziek, zwak en misselijk gaat voelen is het belangrijk om te weten wát voor water het beste voor je groene vriend is. Ben jij gewend om je plant koud kraanwater te geven? Hier zou het wel is mis kunnen gaan.. veel amigo's zijn hier namelijk erg gevoelig voor. Veel liever hebben ze water op kamertemperatuur of zelfs regenwater! Drup drup drup drup.. laat het regenen!
En dan nog iets.. de hoeveelheid water. Je zult het misschien niet geloven, maar te veel water is de nummer 1 oorzaak van het sneuvelen van je groene vriend. Een binnenplant kan een teveel aan water niet goed afvoeren, dit kan ertoe leiden dat de wortels stikken en de plant minder voedingsstoffen op kan nemen. Oké, goed om te weten. Maar hoeveel water heeft je groene amigo dan precies nodig? Dit kom je te weten door te bepalen in welke categorie jouw plant valt wat betreft watergifte én te bepalen hoe vochtig de grond al is. Maar goed, iedere groene amigo heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijke wensen, wil je dus exact de water behoeftes van jouw amigo weten? Gebruik dan onze App!
Plantenspuit
Veel planten komen oorspronkelijk uit de jungle waarbij er een zeer hoge luchtvochtigheid is. Je huis mag er dan misschien uitzien als een Urban Jungle, wij denken niet dat jij binnen een luchtvochtigheid hebt van 80%.. En anders zijn wij vrij benieuwd wat jij thuis allemaal uitvoert. In ieder geval, bij mensen thuis is de luchtvochtigheid over het algemeen een stuk lager, mede dankzij de kachel die ervoor zorgt dat het erg droog is in huis. Op zo'n moment kan het voor je amigo's heel fijn zijn als je de luchtvochtigheid vergroot door ze een beetje nat te spuiten.
Het besproeien van je groene gasten zorgt er ook voor dat het stof van de bladeren af gaat. Dit is af en toe nodig omdat je plant licht opneemt via zijn bladeren. Dit licht wordt uiteindelijk omgezet naar zuurstof en glucose, wat zorgt voor de voedingsstoffen van een plant! Nog geen plantenspuit in huis? Harry is je man! Hij sproeit en vloeit H20 over je groene vriend zoals je nog nooit hebt meegemaakt.
Plantenvoeding
Plantenvoeding, nog zo'n dingetje. Teveel voeding kan erg slecht zijn voor je groene vriend. Toch heeft hij het nodig om te groeien. Om te voorkomen dat je teveel of misschien zelfs te weinig voeding geeft, adviseren we je om onze app te gebruiken. Hierin staat exact aangegeven wanneer en hoeveel jouw groene amigo behoefte aan voeding heeft. Heb je maar één keer per jaar tijd om je planten voeding te geven? Kies dan voor de handige Soil sup voedingstabletten van Wylder!
Ongedierte
Er zijn zoveel oorzaken van ongedierte. Je trouwe viervoeter kan ze mee naar binnen brengen, teveel water waardoor zacht blad ontstaat, een andere plant, tocht of misschien heb jij zelf wel ongedierte mee naar binnen gebracht? Zoveel mogelijkheden en daarom heel belangrijk om je groene amigo's regelmatig is goed te bestuderen. Zodra je hebt ontdekt dat er zich onder het blad iets bevind wat daar niet hoort, twijfel dan niet en doe een grote schoonmaak: Elimineer ál het besmette materiaal, maak gebruik van anti-ongedierte middelen om ze direct goed te bestrijden, geef je groene amigo een lauwwarme douche en last but not least - verpot je groene amigo!
Verpotten?
Heb je je plant nog nooit verpot? Dan adviseren we je dat toch zeker een keer te overwegen! Verpotten heeft namelijk heel veel voordelen voor de gezondheid van je kamerplant!
Hopelijk hebben deze verzorgingstips al je brandende vragen beantwoord! Meer vragen? Stel ze gerust aan onze plantenservice. Wil je meer inspiratie over groene amigo's? Op @plantsome plaatsen we dagelijks foto's van de groenste interieurs, onze eigen kamerplanten en tips & tricks voor de verzorging van jouw groene vriend!